Απλήρωτοι εργαζόμενοι πίσω από τα φώτα της Eurovision

«Εργοδοτική ασυδοσία στην Ελλάδα IS FREE!», ένα από τα συνθήματα που αναγραφόταν στα τρικάκια που πέταξαν δεκάδες αλληλέγγυοι των απολυμένων εργαζομένων των Metropolis, παραφράζοντας τον τίτλο του τραγουδιού που εκπροσώπησε τη χώρα μας στη Eurovision. Σε παρέμβασή τους έξω από το στάδιο του Μάλμε της Σουηδίας, όπου πραγματοποιήθηκε ο τελικός του μουσικού διαγωνισμού, οι αλληλέγγυοι ύψωσαν πανό στο οποίο αναγραφόταν στα αγγλικά: «Η Ελλάδα στη Eurovision – Μια ευγενική χορηγία των απλήρωτων απολυμένων στα καταστήματα Metropolis του Ανδρέα Κουρή».

 

Υπενθυμίζεται ότι ο επιχειρηματίας είχε διοργανώσει τη φιέστα για την επιλογή του τραγουδιού που θα εκπροσωπούσε τη χώρα μας στη Eurovision, τη στιγμή που οι περίπου 180 απολυμένοι εργαζόμενοι στο Metropolis διεκδικούσαν από τον ίδιο ένα χρηματικό ποσό που ξεπερνούσε τις 600.000 ευρώ, από χρωστούμενους μισθούς και αποζημιώσεις. Επιπλέον, οι αλληλέγγυοι μοίρασαν έντυπο υλικό στο οποίο περιγραφόταν η περίπτωση των εργαζομένων της αλυσίδας καταστημάτων για να… μαθαίνουν οι Ευρωπαίοι και να θυμούνται οι Ελληνες.

 

Στο κείμενο που διανεμήθηκε στο ευρωπαϊκό κοινό, μεταξύ άλλων, αναγραφόταν: «Στην Ελλάδα με την υψηλότερη ανεργία στην Ευρώπη οι εργοδότες μπορούν να απασχολούν τους εργαζόμενους με μισθούς πείνας, να τους έχουν απλήρωτους και τελικά να τους πετούν απλήρωτους στον δρόμο. Με το ποσοστό της επίσημης ανεργίας να καλπάζει συνεχώς, ξεπερνώντας το 27%, με 450.000 οικογένειες να μην έχουν ούτε έναν εργαζόμενο, με μισθούς που κυμαίνονται γύρω στα 450 ευρώ, με 400 χιλιάδες απλήρωτους εργαζόμενους, με νέες μορφές χαμηλόμισθης εποχικής εργασίας για τους άνεργους νέους και με περισσότερες από 3.000 αυτοκτονίες για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους, οι εργοδότες πλουτίζουν ακόμη περισσότερο μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε σκλάβους». Σημειώνεται ότι ο αγώνας των απολυμένων των Metropolis ξεκίνησε πριν από περίπου ενάμιση χρόνο και, όπως τονίζουν οι ίδιοι, θα συνεχιστεί αμείωτος μέχρι την τελική δικαίωση.

 

Στέργιος Ζιαμπάκας

 

http://www.efsyn.gr/?p=52029

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s