ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

CAPPELLA ROMANA

Συναυλίες και εργαστήρι βυζαντινής μουσικής 

Επιμέλεια: Λιάνα Μαλανδρενιώτη – lianam@otenet.gr

Δύο συναυλίες βυζαντινής μεσαιωνικής μουσικής βασισμένης σε χειρόγραφους μουσικούς κώδικες της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης Σινά (13ος – 15ος αιώνας) και ένα master class μουσικής θα πραγματοποιήσει το 10μελές ανδρικό φωνητικό μουσικό σύνολο Cappella Romana, το οποίο έρχεται στην Πάτρα (19/5) και την Αθήνα (20/5). Το φωνητικό μουσικό σύνολο, με έδρα το Σιάτλ των ΗΠΑ, συστάθηκε το 1991 από Αμερικανούς, Ελληνο-Αμερικανούς και Έλληνες από την Αθήνα, την Πάτρα και την Τήνο και υπηρετεί συστηματικά την έρευνα, μελέτη και παρουσίαση των μουσικών παραδόσεων της Χριστιανικής Ανατολής και της Δύσης, με έμφαση στην παλαιά – μεσαιωνική και τη σύγχρονη μουσική.
Η επωνυμία του, Cappella Romana, αναφέρεται στη μεσαιωνική ελληνική σύλληψη της ιδέας της Ρωμαϊκής Οικουμένης (χώρος που οικείται – κατοικείται), η οποία περιελάμβανε τη Ρώμη, τη Δυτική Ευρώπη καθώς και τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία με έδρα την Κωνσταντινούπολη (Νέα Ρώμη) μαζί τη Σλαβική Κοινοπολιτεία. Κάθε πρόγραμμα των Cappella Romana αντανακλά με πολλούς και διαφόρους τρόπους τη μουσική, πολιτισμική και πνευματική κληρονομιά αυτού του οικουμενικού οράματος.
Η πρόσφατη μουσική έκδοσή τους με τον τίτλο «Mount Sinai: Frontier of Byzantium» περιλαμβάνει μουσικά μέλη από χειρόγραφα της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης του Σινά, η οποία, στους 17 αιώνες συνεχούς λειτουργίας από την ίδρυσή της, αποτελεί το κέντρο συνάντησης και ειρηνικής συνύπαρξης των τριών μεγάλων θρησκειών: του Χριστιανισμού, του Μουσουλμανισμού και του Ιουδαϊσμού. (www.cappellaromana.org)
Kαλλιτεχνικός διευθυντής τών Cappella Romana είναι ο Αλέξανδρος Λίγκας, Senior Lecturer in Music at City University London και Fellow of the University of Oxford’s European Humanities Research Centre.
Στην Πάτρα, 19 Μάη, στις 8μ.μ., στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Στην Αθήνα, 20 Μάη, στις 8.30μ.μ., στο Αμφιθέατρο Cotsen Hall της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών, σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης, με απώτερο σκοπό να υποστηρίξει το έργο ψηφιοποίησης εντύπων που φυλάσσονται εκεί. Θα ακολουθήσει δεξίωση για όλους τους ακροατές στους Κήπους της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.
Επίσης στην Αθήνα στις 20 Μάη, στις 4μ.μ., κολέγιο Deree, μέλη τών Cappella Romana θα πραγματοποιήσουν master class – εργαστήριο για τη φωνητική μουσική σε φοιτητές του Κολεγίου, του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ε.Κ.Π.Α., σε σπουδαστές μουσικών σχολών και ωδείων. Οι φοιτητές θα συμμετέχουν χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Πληρ.: 210-6009800 (εσωτ. 1427).

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
100 χρόνια από τη γέννηση της Τζίνα Μπαχάουερ

Στις 21 Μαΐου, συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση της μεγάλης πιανίστας Τζίνα Μπαχάουερ (1913-1976). Το Διεθνές Μουσικό Σωματείο «Τζίνα Μπαχάουερ» διοργανώνει τιμητική εκδήλωση, του οποίου την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο μουσικολόγος-κριτικός μουσικής και πρόεδρος του Σωματείου, Κωνσταντίνος Π. Καράμπελας-Σγούρδας. Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν υπέρ του Ταμείου Υποτροφιών του Σωματείου.
Στη συναυλία συμμετέχουν οι πιανίστες Mark Viner (Α΄ Βραβείο Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου C.V. Alkan-P.J.G. Zimmerman), Emanuele Delucchi (Α΄ Βραβείο Διεθνούς Διαγωνισμού Πιάνου C.V. Alkan-P.J.G. Zimmerman), Σωτήρης Λουίζος (υπότροφος Διεθνούς Μουσικού Σωματείου Τζίνα Μπαχάουερ, Ειδικό Βραβείο F. Mendelssohn Bartholdy Διαγωνισμού Πιάνου Μαρίας Χαιρογιώργου-Σιγάρα), Φιόνα Μάτο (υπότροφος Διεθνούς Μουσικού Σωματείου Τζίνα Μπαχάουερ), Δημήτρης Μαρίνος (υπότροφος Διεθνούς Μουσικού Σωματείου Τζίνα Μπαχάουερ) και Μάνος Χαραλαμπόπουλος, η σοπράνο Ζωή Κάπου, ο φλαουτίστας Πέτρος Στεργιόπουλος, ο κλαρινετίστας Σπύρος Λευθεριώτης (υπότροφος Διεθνούς Μουσικού Σωματείου Τζίνα Μπαχάουερ, Α΄ Βραβείο Πανελλήνιου Μουσικού Διαγωνισμού Μαρίας Χαιρογιώργου-Σιγάρα), ο κιθαρίστας Γιώργος Καβάσιλας (υπότροφος Διεθνούς Μουσικού Σωματείου Τζίνα Μπαχάουερ), το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών και το Metallon – Συγκρότημα Χάλκινων Πνευστών της ΚΟΑ.  Της συναυλίας θα προηγηθεί η Τελετή Απονομής Βραβείων Τζίνα Μπαχάουερ. Τα φετινά βραβεία απονέμονται στους παρακάτω φορείς και πρόσωπα για την πολιτιστική και κοινωνική τους προσφορά: Ίδρυμα Παύλου και Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου (Μεγάλο Βραβείο Τζίνα Μπαχάουερ), Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. (Μεγάλο Βραβείο Τζίνα Μπαχάουερ), Σύλλογος Αργείων «Ο Δαναός» (Μεγάλο Βραβείο Τζίνα Μπαχάουερ Πολιτιστικού Οργανισμού της Περιφέρειας), Ελληνοελβετικός Σύλλογος Ιωάννης-Γαβριήλ Εϋνάρδος (Βραβείο Τζίνα Μπαχάουερ – Κατηγορία Κοινωνικής και Πολιτιστικής Προσφοράς), Σπύρος και Milly Φλαμπουριάρη (Βραβείο Τζίνα Μπαχάουερ – Κατηγορία Κοινωνικής και Πολιτιστικής Προσφοράς), Μαριάννα Φουρλή (Βραβείο Τζίνα Μπαχάουερ – Κατηγορία Κοινωνικής και Πολιτιστικής Προσφοράς), Κυριάκος Λουκάκος (Βραβείο Τζίνα Μπαχάουερ – Κατηγορία Δισκογραφικής Έκδοσης), Λορέντα Ράμου (Βραβείο Σολίστ Τζίνα Μπαχάουερ), Σμαρώ Γρηγοριάδου (Βραβείο Σολίστ Τζίνα Μπαχάουερ), Αντώνης Χατζηνικολάου (Βραβείο Σολίστ Τζίνα Μπαχάουερ), Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών (Bραβείο Τζίνα Μπαχάουερ – Κατηγορία Μουσικής Δωματίου), Metallon – Συγκρότημα Χάλκινων Πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (Βραβείο Τζίνα Μπαχάουερ – Kατηγορία Ορχηστρικού Συνόλου).

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Μιούζικαλ «Απατεώνες και τζέντλεμαν»

Δύο γοητευτικοί κομπιναδόροι συναντώνται σ’ ένα παραλιακό θέρετρο της Νότιας Γαλλίας, που συχνάζουν πλούσιες, ώριμες αλλά αφελείς κυρίες τις οποίες εξαπατούν αποσπώντας τους μεγάλα χρηματικά ποσά.
Το κωμικό δίδυμο Γιάννης Μπέζος και Πέτρος Φιλιππίδης συναντιούνται στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης συνυπογράφοντας τη σκηνοθεσία και μαζί με τον Χρήστο Σιμαρδάνη τη μετάφραση και τη διασκευή, σ’ ένα μιούζικαλ γεμάτο δράση, χιούμορ και συγκίνηση. Οι αγαπημένοι πρωταγωνιστές απογειώνουν με τις ερμηνείες τους την παράσταση και μας χαρίζουν άφθονο γέλιο. Πρόκειται για μια μεγάλη παραγωγή, όπως την εμπνεύστηκε ο Μανόλης Παντελιδάκης που υπογράφει τα σκηνικά που μαζί με τα υπέροχα κοστούμια υψηλής ραπτικής του Βασίλη Ζούλια δημιουργούν ένα μοναδικό σκηνικό περιβάλλον, που αναδεικνύεται μοναδικά από τις εντυπωσιακές χορογραφίες της Ελπίδας Νίνου και του Θανάση Γιαννακόπουλου. Μαζί τους η Ιωάννα Τριανταφυλλίδου και άλλοι δεκατρείς ηθοποιοί τραγουδούν και χορεύουν δημιουργώντας ένα αστείο, απολαυστικό υπερθέαμα για όλη την οικογένεια. Οι: Γιάννης Στόλλας, Γιάννα Παπαγεωργίου, Μαριάνθη Φωτάκη, Ηλίας Γιαννάκης, Θοδωρής Μπουζικάκος, Δημήτρης Κανέλλος, Μανώλης Χουρδάκης, Λήδα Καπνά, Αντώνης Αντωνάκος, Σταυρίνα Ψιμοπούλου, Σύνθια Μπατσή, Θανάσης Γιαννακόπουλος, Αντιγόνη Δούμου. Από 22 έως 26 Μαΐου, στις 9μ.μ. Τιμές εισιτηρίων: 45, 40, 35, 30, 20 ευρώ (παιδικό-φοιτητικό), 15 ευρώ (άνεργοι).

ΜΟΥΣΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Λ. ΒΟΥΔΟΥΡΗ»

Ελληνικές μουσικές γιορτές 9ος κύκλος

Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» διοργανώνει διημερίδα με τίτλο «Το ελληνικό τραγούδι: Iστορικές, κοινωνικές και καλλιτεχνικές διαστάσεις», σε συνεργασία με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Η διημερίδα, που εντάσσεται στον 9o κύκλο των Ελληνικών Μουσικών Γιορτών 2013 και υλοποιείται σε συνεργασία με τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 και την Πέμπτη 23 Μαΐου στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Βιβλιοθήκης.
Συμμετέχουν ειδικοί ερευνητές, μουσικοί, συνθέτες και μουσικολόγοι, μεταξύ άλλων ο αρχιμουσικός Βύρων Φιδετζής, ο εθνομουσικολόγος Μάρκος Δραγούμης, οι καθηγητές πανεπιστημίου Ολυμπία Ψυχοπαίδη-Φράγκου, Λάμπρος Λιάβας, Νίκος Μαλιάρας και Πάνος Βλαγκόπουλος και οι ερευνητές-μουσικογράφοι Ηλίας Βολιότης-Καπετανάκης, Μιράντα Τερζοπούλου, Κώστας Μυλωνάς, Γιώργος Μονεμβασίτης. Επίσης οι: Κώστας Καρδάμης, Γιάννης Μπελώνης, Χρήστος Ηλ. Κολοβός, Γιώργος Σακαλλιέρος , Γιώργος Κωνστάντζος, Βάλια Βράκα, Μανώλης Σειραγάκης, Αλέξανδρος Χαρκιολάκης, Μιχάλης Γρηγορίου, Πολίνα Ταμπακάκη, Κώστας Χάρδας κ.ά.
Στις εισηγήσεις τους θα αναφερθούν στην ιστορία και την τέχνη του ελληνικού τραγουδιού και την εν γένει κοινωνική του λειτουργία. Μερικές από τις θεματικές που θα αναπτυχθούν είναι τα είδη και οι μορφές του ελληνικού τραγουδιού και η σχέση μουσικής και λόγου, ενώ θα γίνει αναφορά σε συγκεκριμένα είδη, όπως το δημοτικό και το ρεμπέτικο, αλλά και στα τραγούδια συγκεκριμένων συνθετών, όπως ο Σπυρίδων Ξύνδας, ο Κωνσταντίνος Κυδωνιάτης, ο Γεώργιος Αξιώτης, ο Γιάννης Κωνσταντινίδης / Κώστας Γιαννίδης. Παράλληλα, θα γίνουν ιστορικές, αισθητικές και κοινωνικές προσεγγίσεις, καθώς και μια προσπάθεια να αποσαφηνιστούν διαχρονικά αμφιλεγόμενοι μουσικοί όροι, όπως το «έντεχνο», το «λόγιο» και το λαϊκό».
Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ όλες οι συνεδρίες θα βιντεοσκοπηθούν και θα είναι διαθέσιμες στο κοινό.

ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΚΗΝΗ «ΧΑΜΑΜ»

Περικλής Χειλάς, «Ονειρόραμα»

Ο σπουδαίος τραγουδοποιός Περικλής Χειλάς θα εμφανιστεί για μία ακόμα Πέμπτη, στις 23 Μαΐου, στην ατμοσφαιρική μουσική σκηνή «Χαμάμ». Ο Περικλής Χειλάς παρουσιάζει την παράσταση «Ονειρόραμα», μία επιλογή από τα τραγούδια των δύο προσωπικών του δίσκων «Αταίριαστος» και «Ερωτιδέας» που απέσπασαν εξαιρετικές κριτικές. Αλλά και ευχάριστες εκπλήξεις με νέα και ανέκδοτα τραγούδια του. Μαζί του στο πιάνο και τα συνθεσάιζερ ο Τάκης Φαραζής. Τραγούδι – σκηνοθεσία: Ελένη Ευθυμίου. Φωτισμοί: Ζωή Μολυβδά-Φαμέλη. Ώρα έναρξης: 10μ.μ. Τηλ.: 210 3421212

http://www.epohi.gr/portal/politismos/music/14136-2013-05-19-14-51-24

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s