Η καρδιά της Ευρώπης θα χτυπήσει στην Αθήνα

ΣΤΙΣ  7 ΚΑΙ 8 ΙΟΥΝΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ

* Σύσκεψη για τη διοργάνωση του Alter Summit θα διεξαχθεί στην αίθουσα του Πολυχώρου Ανοιχτής Πόλης, την Τρίτη 28 Ιουνίου, στις 6μ.μ.

Στην Αθήνα θα βρεθούν, για μια ακόμα φορά, μετά τη μεγάλη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ το 2006, χιλιάδες νέοι, εργαζόμενοι, διανοούμενοι απ’ όλα τα σημεία της Ευρώπης, για να διαδηλώσουν τη ριζική τους αντίθεση στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζεται στις χώρες της ηπείρου και να διακηρύξουν με το «Μανιφέστο των Λαών» ότι υπάρχει μια εναλλακτική λύση για την Ευρώπη.
Η ιδέα της εναλλακτικής συνάντησης γεννήθηκε στη Φλωρεντία το 2012, για να θυμηθούμε έτσι τη δεκαετή δράση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ. Πάνω από 100 οργανώσεις, κινήματα, δίκτυα και συνδικάτα από τις χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο θα μεταφέρουν τις εμπειρίες τους από τις δικές τους κινητοποιήσεις, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αλληλεγγύη και τη στήριξή τους στους λαϊκούς αγώνες στη χώρα μας κατά των μέτρων λιτότητας που επιβάλλει η τρόικα και η τριτοκομματική κυβέρνηση.
Η ίδια πολιτική εφαρμόζεται με κάποιες διαφοροποιήσεις και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο σ’ αυτές που βρίσκονται υπό την κηδεμονία των μνημονίων. Μια πολιτική που έχει οδηγήσει την Ευρώπη σε πρωτοφανή οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση. Οι λαοί βιώνουν καθημερινά αυτή την ιστορική, κοινωνική και θεσμική οπισθοδρόμηση. Και το παράδοξο είναι ότι καμία κυβέρνηση, με όποιο πρόγραμμα και αν εκλέγεται, δεν προβάλλει την παραμικρή αντίσταση στις πολιτικές που εφαρμόζονται, ενώ οι λαοί βρίσκουν με διάφορους τρόπους να εκφράζουν την αντίθεσή τους.
Η συνάντηση της Αθήνας έρχεται να διαμορφώσει, με βάση την ανταλλαγή των εμπειριών, τον κοινό τόπο έκφρασης της διαμαρτυρίας. Αλλά και το πλαίσιο των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, για τη διαφύλαξη των κοινωνικών αγαθών τη διατήρηση των κοινωνικών υπηρεσιών και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την καταπολέμηση των ρατσιστικών απόψεων και φαινομένων, καθώς και των φορέων τους. Για όλα αυτά χρειάζεται η ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών σε τοπικό, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Μια τέτοια πρωτοβουλία είναι η Αλληλεγγύη Γαλλίας – Ελλάδας για την υγεία με την οποία επιδιώκεται να υιοθετηθούν οι πιο ριζοσπαστικές αντιστάσεις, αλλά και οργάνωση της αλληλεγγύης σε υλικά και χρηματοδοτήσεις, όπως αναφέρει η Attac Γαλλίας. Στο πλαίσιο της καμπάνιας «αλληλεγγύη για όλους» μπορούν να αναπτυχθούν δράσεις για την κατοικία, το νερό (όχι ιδιωτικοποιήσεις), το άνοιγμα των ορυχείων χρυσού, την αυτοοργάνωση των εργοστασίων. Ακόμα και πρωτοβουλίες των αγροτών για τη διανομή των προϊόντων τους άμεσα στους καταναλωτές.

Αγώνας για μια άλλη πολιτική

Οι χιλιάδες διαδηλωτές που θα βρεθούν στην Αθήνα θα υποστηρίξουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι υπάρχει η δυνατότητα μιας άλλης πολιτικής, για την οικοδόμηση μιας διαφορετικής Ευρώπης. Θα θέσουν τις άμεσες προτεραιότητες των κινημάτων, όπως βέβαια και το οξύτατο πρόβλημα της διαγραφής του χρέους, που χρησιμοποιείται σαν άλλοθι από τις κυρίαρχες ελίτ και το δίδυμο Μέρκελ και Σόιμπλε, για να επιβάλλουν τις πιο βάρβαρες οικονομικές πολιτικές όχι μόνο στις χώρες του Νότου, αλλά και στην καρδιά της Ευρώπης. Τελευταία έχουν πυκνώσει οι υποδείξεις προς τη Γαλλία να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις των Βρυξελλών χωρίς καμία αντίρρηση!
Για το ζήτημα αυτό του χρέους θα συνεχιστεί ο προβληματισμός που άρχισε στην Τυνησία πριν λίγους μήνες, στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ. «Είναι ανάγκη», αναφέρει η Attac Γαλλίας, «η Ευρώπη τώρα να μελετήσει την εμπειρία των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Βόρειας Αφρικής», που αντιμετώπισαν το ίδιο πρόβλημα σε διαφορετικές συνθήκες και στις οποίες σημειώθηκαν σημαντικές αλλαγές, ιδιαίτερα σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, με την ανάδειξη προοδευτικών κυβερνήσεων. Οι χώρες αυτές επαναδιαπραγματεύθηκαν το δημόσιο χρέος, που ένα μέρος του εθεωρείτο μη νόμιμο.

  Όλοι μαζί το Σάββατο 8 Ιουνίου στη διαδήλωση

Στους δρόμους της Αθήνας θα ακουστούν συνθήματα των κινημάτων των Ευρώπης. Μαζί τους θα διαδηλώσουν και πολιτικές δυνάμεις από τους Οικολόγους, η Αντικαπιταλιστική Αριστερά και η Ευρωπαϊκή Αριστερά. Η τελευταία θα εκπροσωπηθεί από μια ισχυρή αντιπροσωπία στην Αθήνα με επικεφαλής τον Πιερ Λοράν, πρόεδρο του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, και αρκετούς ευρωβουλευτές. Η αντιπροσωπία αυτή, πέρα από τη δική τους συμμετοχή και συμπαράσταση θα έχει την ευκαιρία να ανταλλάξει τις απόψεις με τα κινήματα και να εμπλουτίσει την πολιτική της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Μια διαδικασία που τη θεωρεί αναγκαία όσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι του 2014, χρονιά διεξαγωγής των ευρωεκλογών, που θα πρέπει να αποτελέσουν μια ευκαιρία για τους λαούς του Νότου και όλης της Ευρώπης να καταδικάσουν τα μνημόνια, τη λιτότητα, τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και τις ανιστόρητες συνθήκες που εφαρμόζονται για την οικοδόμηση δήθεν της ευρωπαϊκής ενότητας, ενώ δεν οικοδομούν τίποτ’ άλλο από την κυριαρχία του Βερολίνου.
Μπ. Κοβάνης 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ ΟΑΚΑ

Παρασκευή 7 Ιουνίου

Θεματικές συνελεύσεις: Ανοίγουμε με τη Φεμινιστική συνέλευση, 12 μ., «Φεμινιστικά κινήματα και γυναικεία δικαιώματα στην Ευρώπη της κρίσης»
2.30 – 5 μ.μ. Συνελεύσεις
• «Αντίσταση στη διάλυση της δημόσιας Παιδείας – Υπερασπιζόμενοι το μέλλον των επόμενων γενιών»
• «Μετανάστες, πρόσφυγες, σύνορα, κρίση και Ευρώπη Φρούριο»
• «Η Λιτότητα σκοτώνει: Η επίθεση στη δημόσια Υγεία – διεκδικώντας το δικαίωμα στην υγεία για όλους-όλες»
• «Ένας χωρίς στέγη – Όλοι-όλες στο δρόμο: Το δικαίωμα στην αξιοπρεπή κατοικία»

6 μ.μ. Η μεγάλη μας γιορταστική εκδήλωση:
Παρουσίαση του Μανιφέστου των λαών της Ευρώπης όπου προσκαλούνται και αναμένεται να παρευρεθούν πολλές χιλιάδες άνθρωποι
9.30 μ.μ. Συναυλία με ελληνικά και ευρωπαϊκά συγκροτήματα

Σάββατο 8 Ιουνίου

9.30 – 12.30 / 12.30 –  4.30 συνελεύσεις
• «Αγώνας ενάντια στη Φτώχεια και αντίσταση στη διάλυση του κράτους Πρόνοιας στην Ευρώπη: Κοινωνικά Δικαιώματα για όλους-όλες»
• «Χρεωμένοι λαοί – Παράδεισος για τις Τράπεζες»
• «Αλληλεγγύη εν δράσει: Η Ευρώπη των από κάτω στο Προσκήνιο»
• «Στρατιωτικές επεμβάσεις και μιλιταρισμός – κινήματα για ειρήνη με κοινωνική δικαιοσύνη»
• «Ακροδεξιά, ναζισμός και νέος φασισμός στην Ευρώπη – κράτος εξαίρεσης και καταστολής»
• «Ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις των κοινών αγαθών και τη λεηλασία των φυσικών πόρων»
• «Συρρίκνωση της δημοκρατίας, συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού και μορφές άμεσης και συμμετοχικής δημοκρατίας»
• «Εργασία – επισφάλεια – ανεργία: τα δικαιώματα που χάνονται, οι εξαιρέσεις που έγιναν κανόνας και η οργάνωση της αντίστασης»
• «Καταστροφή της φύσης και του περιβάλλοντος: εμπορευματοποίηση και κερδοσκοπία»

Ευρωπαϊκή διαδήλωση στην Αθήνα

Το Σάββατο 8 Ιουνίου το απόγευμα, με θέμα την αντίσταση στα μέτρα λιτότητας και την αντίσταση στη φασιστική απειλή.

Περισσότερες πληροφορίες:  http://altersummit2013.blogspot.gr/
Επίσημο ευρωπαικό site : http://www.altersummit.eu
Επικοινωνία:  altersummit.athens2013@yahoo.gr, 6948834606, 6932190370

OVER THROW’S  POETRY –  Η ΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

Ποιητικό πολύγλωσσο δρώμενο λόγου

Στο πλαίσιο των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων του Alter Summit γίνεται κάλεσμα για την παρουσίαση ενός σκηνοθετημένου δρώμενου λόγου, το οποίο θα αξιοποιήσει κείμενα μεγάλων ελλήνων ποιητών στην ελληνική γλώσσα, καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες που έχουν μεταφραστεί.
Καλούνται «όσοι πιστοί, όσοι ζεστοί» ηθοποιοί (και όχι μόνον) έχουν τη διάθεση, καθώς και όσοι/όσες μπορούν να χρησιμοποιούν κάποια ξένη γλώσσα, να δηλώσουν την εθελοντική τους συμμετοχή. Μακάρι να συμμετείχαν και κάποιοι, ή κάποιος-α μουσικός με κρουστά.
Θα χρειαστούν κάποιες, ελάχιστες συναντήσεις πρόβας – συντονισμού.
Υπεύθυνος αυτού του σχεδίου/project είναι ο σκηνοθέτης Θάνος Μιχαλάς.
Επικοινωνήστε μαζί του άμεσα ή με τα τηλέφωνα /e-mail του Alter Summit: Τηλ. 6997154965, e-mail: polipigaki@yahoo.gr ή στο τηλέφωνο: 6946689314, e-mail: altersummit.athens2013@yahoo.gr, altersummit2013.blogspot.com, http://www.altersummit.eu
Σημείωση: Πιστεύουμε ότι ένας θεμελιακός τρόπος να μιλήσεις για το σήμερα και την μεγάλη ανοιχτή πληγή της Ελλάδας, της Ευρώπης και του κόσμου είναι ο ποιητικός λόγος και ο αντίστοιχος σκηνικός, αποτελώντας καταλυτικό παράγοντα έκφρασης και βαθύτερης δόνησης συνειδήσεων.
Προστρέξατε!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s